Inbouwafvalemmer van Superkeukens
Inbouwafvalemmer
In nieuwe keukens wordt in sommige gevallen een inbouwafvalemmer meegeleverd. Dit varieert heel erg tussen kopers onderling omdat niet iedereen een inbouwafvalemmer fijn vindt. Een grote groep mensen plaatst bijvoorbeeld alleen een aparte afvalbak in de keuken, of gooien het afval direct in de vuilcontainer.
Voordeel van een inbouwafvalemmer
Het voordeel van een inbouwafvalemmer is dat je niet de keuken uit hoeft om afval op te bergen en er staat geen extra afvalbak in de keuken die ruimte in beslag neemt. In veel gevallen worden inbouwafvalemmers gemonteerd onder of in de buurt van de spoelbak omdat daar veel van het afval vandaan komt. De meeste inbouwsystemen hebben meerdere bakken voor de afvalscheiding tussen restafval en GFT.
In de bakken van een inbouwsysteem moeten vaak nog zakken worden gestopt uit hygiënisch oogpunt. Als je het afval gewoon in de bakken kiept, worden de bakken vrij snel erg vies en gaan ze tevens stinken, wat je gaat merken als je de keukenkast opentrekt.
Nadeel van een inbouwafvalemmer
Het makkelijkst werkt een inbouwafvalemmer als je een bijkeuken heeft of de containers binnen loopbereik zijn. Waar ze als voordeel hebben dat ze weggewerkt zijn levert dat tevens een klein nadeel op, namelijk het formaat is beperkt. Dit is echter meer een kwestie van gewenning dan een probleem, want het dwingt je jezelf wel het afval goed te scheiden. En dat is weer beter voor het milieu.
Het grote voordeel voor leegmaken is dat de bakken meestal in een metalen of hardplastic ring of stellage hangen en daardoor zeer gemakkelijk uitneembaar zijn om te legen en reinigen.
Formaat van een inbouwafvalemmer
Inbouwafvalemmers variëren in maat wat logisch is, want keuken GFT afval neemt minder ruimte in beslag dan restafval. Flessen, blikken of plastic worden doorgaans niet in de keuken weggegooid, die verhuizen na gebruik vaak rechtstreeks naar bijkeuken of garage. Deze zijn ook te volumineus om een inbouwafvalsysteem nog tot zijn recht te laten komen.