Ergonomie in uw keuken

Heb je een keuken met een goede ergonomie? Een aanrechtblad dat niet te hoog, maar ook niet te laag is. Een handige indeling van de keuken én de kasten, zodat alles binnen handbereik is én apparatuur dat op een goede hoogte is ingebouwd. Van een ergonomisch ingerichte keuken heb je jarenlang plezier!

Ergonomische keuken samenstellen met Superkeukens

Wil je een ergonomische keuken samenstellen, breng dan een bezoek aan de Superkeukens-vestiging bij je in de buurt! Onze keukenadviseurs kunnen je helpen met een ontwerp op maat, waarin verschillende onderdelen zijn opgenomen voor een ergonomische werkplek. Hierin is gedacht aan de juiste werkhoogte, de ideale werkdriehoek en meer.
 

Bereken de hoogte van het werkblad

Om een goede werkhouding aan te houden – en je rug te sparen! – is het van belang dat de hoogte van het werkblad is afgestemd op de lengte van de persoon die de meeste tijd in de keuken zal doorbrengen. De juiste hoogte bereken je heel eenvoudig. Ga voor het werkblad staan met je armen in een hoek van 90 graden. Je onderarmen en handen zijn nu horizontaal boven het werkblad geplaatst. De afstand tussen je onderarmen en het werkblad mag hierbij maximaal 10 tot 12 centimeter zijn. Deze hoogte geldt ook voor de kookplaat. 
 

Ideale hoogte spoelbak en keukenapparatuur

Voor alle andere onderdelen van de keuken zijn er ook handige manieren om de ideale werkhoogte te berekenen. Bij de spoelbak moet je met je hand de bodem van de spoelbak aan kunnen raken, zonder daarbij voorover te buigen. De oven en magnetron plaats je het beste op armhoogte, op zo’n 100 tot 140 centimeter hoogte. De koelkast kun je bovendien ook wat hoger plaatsen (op ooghoogte), zodat je de inhoud van de koelkast goed kunt zien zonder te bukken. Wat betreft de vaatwasser kun je uitgaan van een hoogte van 120 centimeter, zodat je niet te diep door de knieën hoeft te buigen om de vaatwasser te vullen of legen.

 

De ideale werkdriehoek

Een keuken waarin je veel moet lopen om bij je spullen te kunnen, is niet goed ingedeeld. De basis voor een efficiënte indeling vormen de kookplaat, spoelbak én koelkast. Zij bepalen de zogenaamde ‘werkdriehoek’. Verbind de drie werkplekken met een onzichtbare lijn, dan mag deze in de ideale situatie niet langer zijn dan zes meter. Als ezelsbruggetje kunt u aanhouden dat de afstand tussen de twee werkplekken ongeveer een dubbele armlengte mag zijn.
 

Overige aandachtspunten voor een ergonomische keuken 

  • Kijk naar de lichaamslengte van de persoon die het meeste in de keuken werkt. De hoogte van het aanrecht, de spoelbak en de kookplaat zijn afhankelijk van deze lengte.
  • De meeste handelingen volgen een zelfde patroon: bewaren, pakken, wassen, schoonmaken, snijden, koken en opdienen. Deel je keuken in op deze handelingen. 
  • Hoe vaak gebruik je bepaalde keukenspullen? Een keukenmes heb je vaker nodig dan een deegrol, dus deel de keukenkasten in op frequentie. 
  • Handelingen waarbij gemakkelijk ongelukjes kunnen gebeuren, moeten extra aandacht krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het tillen van hete pannen en schotels, gladde keukenvloeren, hoogte van bovenkasten en scherpe hoeken en randen.
     

Plan een adviesgesprek in

Wil je de ideale keuken samenstellen waarin oog is voor ergonomie en een goede werkhouding? Laat je adviseren door de ervaren en kundige keukenadviseurs van Superkeukens! Neem contact op met de Superkeukens-vestiging van je keuze en plan een adviesgesprek in. Graag tot ziens.