Zomers recept: aardbeien cheesecake bars

Ben je op zoek naar een heerlijk zomers dessert? Zoek dan niet verder! Deze aardbeien-cheesecake bars zijn precies wat je zoekt. De frisse en romige cheesecake vulling past perfect bij de koekjesbodem en zoete aardbeientopping. Summer in a bite! Je moet even wachten voordat je ze op kunt eten, maar wij beloven je: het is je geduld meer dan waard. De bars zijn perfect voor elke gelegenheid, of het nu gaat om een zomerse picknick, een barbecue in de tuin of een chic diner.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor 12 bars

  • 200 gram digestive koekjes
  • 100 gram ongezouten roomboter 
  • 750 gram roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 125 gram zure room (op kamertemperatuur)
  • 3 grote eieren (op kamertemperatuur)
  • 220 gram suiker
  • 2 tl vanille extract
  • 430 gram taart en vlaaifruit aardbeien
  • Eventueel verse aardbeien ter decoratie

Kookgerei

  • Blender of keukenmachine 
  • Mixer
  • Mengkommen
  • Vierkante of rechthoekige bakvorm (ongeveer 24x24 cm)
  • Grote ovenschaal waar de bakvorm in past 
  • Bakpapier

Zo maak je de koekjesbodem

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed de bakvorm met bakpapier. Pak je keukenmachine of blender erbij en maal de koekjes fijn. Heb je geen van deze keukenapparaten? Doe de koekjes in een hersluitbare plastic zak en stamp ze fijn met een deegroller of de onderkant van een wijnfles. Smelt de roomboter, doe dit samen met de verkruimelde koekjes in een kom en meng goed. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de bakvorm en druk plat met een lepel. Bak de bodem 8 minuten in de oven. 

Zo maak je de aardbeiensaus

Terwijl de bodem in de oven staat, maak je de aardbeiensaus. Spoel de blender of keukenmachine even om en doe het blik taart en vlaaifruit erin. Pureer tot een gladde saus. Dit kan eventueel ook met een staafmixer. Zet apart.

Zo maak je de cheesecake vulling

Doe de roomkaas in een mengkom en mix tot een gladde massa. Voeg daarna de suiker, zure room en het vanille-extract toe. Mix alles goed door elkaar. Voeg tijdens het mixen de eieren één voor één toe, tot alles goed gemengd is. 

Zo maak je er cheesecake bars van

Nu je alle losse componenten compleet hebt, is het tijd om alles samen te voegen. Check eerst of de koekjesbodem afgekoeld is. Doe één helft van de cheesecake vulling in een ander bakje zodat je twee gelijke delen hebt. Meng ongeveer driekwart van de aardbeiensaus door één van de twee bakjes en hou de rest apart. Giet eerst een laagje vulling zonder aardbeiensaus op de koekjesbodem, daarna een laagje met aardbeiensaus. Doe dit om en om totdat je alle vulling hebt verdeeld. De resterende aardbeiensaus lepel je op de bovenkant. Met een mes kun je hier mooie swirls van maken. 

De cheesecake bak je in een waterbad. Plaats de bakvorm in de grote ovenschaal en zet alvast in de oven. Vul de grote ovenschaal met kokend water, tot ongeveer 3/4 van de bakvorm. Na 55 minuten op 160 graden zijn je bars klaar. Of nou ja, bijna klaar. Laat de cheesecake bars volledig afkoelen en laat ze in de koelkast opstijven voor minimaal 4 uur. Als je het geduld kunt opbrengen, is het nog beter om hem de hele nacht in de koelkast te zetten. Snijd er vervolgens gelijke stukken van en decoreer eventueel met wat verse aardbeien. 

Eet smakelijk!