Dit keukengerei mag niet in de vaatwasser!
Oeps! Je hebt die fijne houten snijplank in de vaatwasser gedaan en nu is ‘ie doormidden. Superkeukens vertelt je welke dingen je beter niet in de vaatwasser kan doen. Lees meer in dit blogbericht.
Een vaatwasser is bijna onmisbaar in de keuken van nu. Als je er eentje hebt, kan je eigenlijk niet meer zonder. Maar wist je dat er aantal keukenspullen is die je beter niet in de vaatwasser kan doen? Deze zal je toch eventjes met de hand af moeten wassen. Superkeukens vertelt je welk keukengerei niet in de vaatwasser mag.
Houten keukengerei
Houten lepels of spatels kan je beter niet in de vaatwasser doen. Houten keukengerei kan niet goed tegen het hete water en de hitte die gebruikt wordt tijdens het drogen van de vaat. Het hout kan namelijk kromtrekken of zelfs haar vorm verliezen.
Gietijzeren pannen
Keukengerei van gietijzer heeft iets meer onderhoud nodig dan normaal keukengerei. Bij het eerste gebruik, moeten gietijzeren pannen voorbereid worden. Dit doe je door de pan in te vetten met een plantaardige olie en hem daarna te bakken in de oven. Hierdoor ontstaat de anti-aanbaklaag. Als je deze in de vaatwasser doet, beschadigt deze laag en heb je al dat voorbereidende werk voor niets gedaan. Een gietijzeren pan kan je het beste schoon krijgen door een beetje zout in de pan te doen, goed te boenen met een afwasborstel en daarna met warm water af te spoelen.
Houten snijplanken en borrelplanken
Net zoals houten lepels kan je houten snijplanken en borrelplanken beter niet in de vaatwasser doen. Door het hete water en de hete lucht kunnen de planken vervormen of zelfs barsten. Door de planken zelf even met de hand te wassen, heb je nog lang plezier van je houten snijplanken en borrelplanken.
Thermosflessen
Het lijkt op het eerste gezicht een goed idee om een thermosfles even in de vaatwasser te doen om hem schoon te krijgen. Maar eigenlijk is dat niet zo slim, in een thermosfles zit namelijk een isolatielaag die kapot gaat in de vaatwasser. Er kan namelijk water in de isolatielaag komen, en hierna is de thermosfles onbruikbaar.
Scherpe messen
Grote scherpe messen worden snel bot in de vaatwasser. Ook kunnen ze andere vaat beschadigen. Je kan ze beter met de afwasborstel en een beetje afwasmiddel met de hand afwassen en daarna goed afdrogen met een theedoek. De messen blijven zo vlijmscherp!
Goudkleurig servies
Ook kan je goudkleurig servies (of bronskleurig servies) beter niet in de vaatwasser zetten. Het gouden laagje kan er in de vaatwasser afgaan door het wasmiddel en het hete water. Dit zou ontzettend zonde zijn van jouw prachtige servies! Je kan dit voorkomen door het servies met de hand af te wassen.